أحكام الإمام والمأموم
از ابن عباس رضی الله عنهما روایت است که می گوید: رسول الله صلی الله علیه وسلم در نماز فجر روز جمعه، سوره های "الم تَنْزِيلُ السَّجدة" و "هل أتى على الإنسان حِينٌ مِنَ الدَّهْرِ" را می خواند و در نماز جمعه، سوره های جمعه و منافقين را می خواند. و در روایتی آمده که: بر این پایبند بود.  
عن ابن عباس: أن النبي -صلى الله عليه وسلم- كان يَقْرَأُ فِي صَلَاةِ الفَجْرِ، يوم الجمعة: الم تَنْزِيلُ السَّجدة، وهل أتى على الإنسان حِينٌ مِنَ الدَّهْرِ، وأن النبي -صلى الله عليه وسلم- كان يقرأ في صلاة الجمعة سورة الجُمعة والمنافقين. وفي رواية: يُدِيم ذلك.

شرح الحديث :


عادت رسول الله صلی الله علیه وسلم این بود که در نماز صبح روز جمعه «آلم تنزيل» یعنی سوره سجده و «هل أتى على الإنسان» یعنی سوره ی انسان را می خواند؛ زیرا این دو سوره در بر دارنده ذکر آفرینش آدم، معاد و حشر بندگان در قیامت و احوال قیامت است، مواردی که در روز جمعه اتفاق خواهد افتاد؛ تا اینگونه به ذکر این اوضاع و احوال در مناسبت و زمان مربوط به آن بپردازد. و در نماز جمعه سوره های جمعه و منافقون را می خواند و گاها سوره های جمعه و غاشیه و گاهی نیز سوره های اعلی و غاشیه را می خواند، چنانکه در این حدیث و روایات دیگری در صحیح مسلم آمده است. و به این ترتیب شایسته است هر چیزی را در زمان مناسب و در وقت آن ذکر نمود تا اینکه بهتر و بیشتر در ذهن ها و قلب ها بماند و شنوندگی آنها برای گوش ها بیشتر باشند.  

ترجمة نص هذا الحديث متوفرة باللغات التالية