شروط الصلاة
İbn Ömer –radıyallahu anhuma-’dan rivayet edildiğine göre o şöyle demiştir: "Şüphesiz ki, Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şu yedi yerde namaz kılınmasını yasakladı: Çöplükte, hayvan kesilen yerde (mezbahada), kabristanda, yol ortasında, hamamda, develerin çöküp yattığı yerlerde ve Beytullah’ın damında."
عن ابن عمر-رضي الله عنهما-: أن رسول الله -صلى الله عليه وسلم- نهى أن يصلى في سَبعة مواطِن: في المَزْبَلَة، والمَجْزَرَة، والمقْبَرة، وقارِعَة الطريق، وفي الحَمَّام، وفي مَعَاطِن الإبِل، وفوق ظَهر بيت الله.
شرح الحديث :
Yeryüzünün her yeri mescittir. İnsan, namaz vakti nerede girmişse o yerde namazını kılar. Asıl olan budur. Ancak bu hadiste yedi yer müstesna kılnınmıştır. Bu yerler: 1-Çöplerin, artıkların ve evden çıkan artıkların atıldığı yerler. 2-Hayvanların kesildiği ve boğazlandığı yerler. 3-Ölülerin defnedildiği yerler: Kabristan duvarının içine aldığı her yer bu kapsama dahildir. Kabristanın hiçbir yerinde namaz kılmak caiz değildir. Kişinin kabristanda namaz kıldığı yer, ister kabirlerin olduğu, ister olmadığı bir yer olsun fark etmez, hüküm aynıdır. Kabirlerde namaz kılınmaz. 4-İnsanların gezdiği ve dolaştığı genel yollar. 5-Buhar ya da sıcak su ile şifa için yıkanılan hamamlar. Bu da birçok bölgede hamam edindikleri yerlerdir. Bugün ihtiyaç gidermek için kullanılan tuvalet olarak bilinen ve abdest alınan yer değildir. Bu huş ya da mihâd olarak isimlendirilir. Tuvalet vb. yerlerde namaz kılmak zaten yasaktır ve bu yasak tuvalette daha önceliklidir. 6-Develerin su içtikleri, oturdukları ve yaşayıp sığındıkları yerler. 7-Kâbe'nin damında ne farz ne de nafile kılınır. Hadis zayıf olup ona göre hareket edilmez. Ancak kabristanda namaz kılınmasının yasaklanması konusunda hadis vardır. Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem- buyurdu ki: «Allah Yahudi ve Hristiyanlara lanet etsin peygamberlerinin kabirlerini mescitler edindiler.»