أذكار الصلاة
İbn Abbâs -radıyallahu anhuma-'dan rivayet edildiğine göre: Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem- iki secde arasında şöyle diyordu: Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem- iki secde arasında şöyle diyordu: «Allahummeğfirlî, verhamnî ve âfinî, vehdinî ve'rzuknî» (Allah'ım! Bana mağfiret et, merhamet et, sağlık ver, bana hidayet ver ve beni rızıklandır.)
عن ابن عباس -رضي الله عنهما- أن النبي -صلى الله عليه وسلم- كان يقول بين السَّجدتَين: «اللَّهمَّ اغْفِرْ لي، وارْحَمْنِي، وعافِني، واهْدِني، وارزقْنِي».
شرح الحديث :
İbn Abbâs -radıyallahu anhuma- Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-'in iki secde arasında (oturduğunda) «Allah'ım! Bana mağfiret et» dediğini haber veriyor. Yani iki secde arasında bu duayı okuyordu.Bu namazların farz ya da başka bir namaz olması arasında fark yoktur. Namazın hepsi zikir ve Kur'an okumaktır. «Allah'ım! Bana mağfiret et» sözünün manası: Yani beni cezalandırmadan benim ayıbımı ört demektir. «Bana merhamet et» Yani, kendi katından bana rahmet ver, bu rahmet; günahımı örtmeyi, beni cezalandırmamayı ve bana dünya ve ahirette fazlınla vereceğini kapsasın. «Bana afiyet ver» Yani, bana dinimde kötülüklerden ve şüphelerden, vücudumda da kalıcı ve geçici hastalıklardan, aklımda da bunaklık ve delilikten selamet ve afiyet ver, beni güvende kıl. Hastalıkların en büyüğü kalp hastalıklarıdır. Bunlar; ya dalâlete götüren şüpheler ya da helak eden şehevi arzulardır. «Bana hidayet ver.» Hidayet iki çeşittir: Birincisi: Hak ve doğru yola iletme, gösterme ve irşad etme hidayeti. Bu hidayet; müslüman ve kâfir için olur. "Semûd'a gelince onlara doğru yolu gösterdik" Yani onlara hakk yolu gösterdik. İkincisi: Muvaffak kılma ve kabul hidayeti: Bu hidayete sadece iman ehli ulaşır. Bu hidayet işte bu duada burada istenilen hidayettir. Manası: Beni hak yola ilet ve bu yolda sabit kıl. «Bana rızık ver» Yani bana öyle bir rızık ver ki; senin yarattıklarına ihtiyacım kalmayacak şekilde bana yetsin. Bana ahirette de geniş rızık ver. Bu rızık; nimet verdiğin kullarına hazırladığın gibi olsun.