أذكار الصلاة
از ابن عباس رضی الله عنهما روایت است که رسول الله صلی الله علیه وسلم بین دو سجده این دعا را می خواند: «اللَّهمَّ اغْفِرْ لي، وارْحَمْنِي، وعافِني، واهْدِني، وارزقْنِي»: «یا الله مرا بیامرز و ببخش و به من رحم بفرما و عافیت عطا کن و مرا هدایت کن و به من روزی بده».
عن ابن عباس -رضي الله عنهما- أن النبي -صلى الله عليه وسلم- كان يقول بين السَّجدتَين: «اللَّهمَّ اغْفِرْ لي، وارْحَمْنِي، وعافِني، واهْدِني، وارزقْنِي».
شرح الحديث :
ابن عباس رضی الله عنهما روایت می کند که رسول الله صلی الله علیه وسلم در بین دو سجده این دعا را می خواند؛ و در این مورد تفاوتی میان نماز فرض و نفل نیست، چون نماز سراسر ذکر و قرائت قرآن می باشد. و اینکه می فرماید: «اللَّهمَّ اغْفِرْ لي» یعنی از گناهانم چشم پوشی کن و از مواخذه ی من درگذر؛ «وارْحَمْنِي» یعنی رحمت خود را شامل من بگردان که شامل چشم پوشی از گناه و عدم مواخذه می شود و فضل تو بر من را به همراه دارد که با عنایت خیر دنیا و آخرت به من همراه است. «وعافِني» یعنی به من سلامتی و عافیت در دینم از گناهان و بدی ها و شبهات و در بدنم از بیماری ها و آفت ها و در عقلم از جنون و دیوانگی نصیب بفرما؛ و بزرگترین بیماری ها، بیماری های قلب هستند که با شبهات گمراه کننده و یا شهوات مهلک همراه می باشند. «واهْدِني»؛ و هدایت دو نوع است: 1- هدایت ارشاد و راهنمایی به راه حق و صواب که این هدایت برای مسلمان و کافر می باشد چنانکه الله متعال می فرماید: «وَأَمَّا ثَمُودُ فَهَدَيْنَاهُمْ» [فصلت: 17] «و اما قوم ثمود را نیز هدایت كردیم». یعنی آنها را به راه حق راهنمایی نمودیم. 2- هدایت توفیق و قبول نمودن؛ این نوع هدایت تنها برای اهل ایمان میسر می گردد؛ که در اینجا همین نوع هدایت مراد است؛ و به این معناست که: مرا به سوی حق هدایت کن و بر آن ثابت قدم بگردان. «وارزقْنِي» یعنی در دنیا به من رزق و روزی عطا کن که مرا از خلق تو بی نیاز گرداند. و به من روزی وسیعی در آخرت عنایت فرما همچون روزی که برای بندگانی آماده کردی که به ایشان نعمت دادی.