شروط الصلاة
Ümmü Seleme -radıyallahu anha-'dan rivayet edildiğine göre Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-'e: “Yâ Rasûlallah! Kadın bir entari ve başörtüsü ile namaz kılabilir mi?” diye sordum. Şu cevabı verdiler: «Bu elbise ayaklarının üzerini örtecek derecede uzun ise, evet.»
عن أم سَلَمة -رضي الله عنها- أنها سألت النبي -صلى الله عليه وسلم-: أتُصلي المرأة في دِرْع وخِمَار ليس عليها إزَار، قال: «إذا كان الدِّرْعُ سَابِغًا يُغطي ظُهور قَدميها».
شرح الحديث :
Ümmü Seleme -radıyallahu anha- kadının, boydan giydiği elbisenin altına bir etek giymeden bir entari ve başörtüsü ile namaz kılabilir mi? diye soruyor. Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem- bu elbise ayaklarını örtecek derecede uzun ise, evet kılabilir, demiştir. Yani bunda bir sıkıntı yoktur. Kadının giydiği elbisenin ayakları da içine alarak en yukardan aşağıya kadar bütün bedenini örtmesi şartıyla bunun olabileceğini söyledi. Bunun üzerine: Eğer kadın uzun entarisiyle ayaklarını örterse, baş örtüsüyle de başını, saçını, boynunu kapatırsa namazda avretini kapatmış olacaktır. Üzerinde etek ya da entarinin altında bol bir şalvar olmasa da namaz kılabilir. En tamam ve faziletli olan ise, üzerinde entari, baş örtüsü ve şalvar olduğu halde namaz kılmasıdır. Yüze gelince namazda yüzün açılması mübah olup örtülmesiyle alakalı bir delil gelmemiştir. Bununla kastedilen kadını, yabancı bir erkeğin görmemesidir. Kadının namazdaki avreti budur. Ancak yabancı bir erkeğin bakmasıyla alakalı avreti ise kadının bütün bedeninin avret olmasıdır. Bu hadis zayıftır. Lakin Ümmü Seleme -radıyallahu anha-'nın sözü olarak sabittir.