أوقات النهي عن الصلاة
Aişe -radıyallahu anha-'dan rivayet olunduğuna göre o, şöyle demiştir: "Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- ikindi namazından sonra namaz kılardı (fakat insanları) bunu yapmaktan yasaklardı. Kendisi visâl (iftar etmeden tutulan) orucu tutardı ama bundan yasaklardı.''
عن عائشة -رضي الله عنها- «أن رسول الله -صلى الله عليه وسلم- كان يصلي بعد العصر، وينهى عنها، ويُوَاصِل، وينهى عن الوِصَالِ».
شرح الحديث :
Âişe -radıyallahu anha- bu hadiste Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-'in kendisinin yasak etmesine rağmen ikindi namazının farzından sonra nafile namaz kıldığını haber vermiş ve bu namaz konusunu, Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-'in kendisinin yapıp insanları yasakladığı (iftar etmeksizin arka arkaya tutulan) visâl orucuyla birlikte zikretmiştir. Hadis münker (zayıf) dir. Bu konuda sahih olarak sabit olan diğer hadisler bu hadise ihitiyaç bırakmamıştır. Ancak visâl orucunu yasaklamasına gelince, Enes -radıyallahu anh-'ın Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-'den rivayet ettiği hadiste ashabına ''Visâl orucu tutmayın!'' diye emir buyurdu. Bunun üzerine sahabeler: "Sen tutuyorsun ey Allah'ın Rasulü!" deyince; Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-: «Ben, sizin gibi degilim. Çünkü ben Rabbim tarafindan doyurulur ve sulanırım ya da muhakkak ki ben uyurum, yerim ve içerim.» diye buyurmustur. Buhari: (3/37), Hadis no:(1961) ve Müslim (2/776) Hadis no: (1104). İkindi namazının farzından sonra namaz kılmanın yasak olmasına gelince Ebû Hureyre -radıyallahu anh-'ın Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-'den rivayet ettiği hadiste ''Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-, ikindi namazından sonra güneş batana kadar, sabah namazının farzından sonra da güneş doğana kadar namaz kılmayı yasakladı.'' Buhari: (1/121) Hadis no: 5889 ve Müslim: (1/566) Hadis no: (825). Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-'in ikindi namazının farzından sonraki namazına gelirsek o namaz kendisine özeldir. Ebû Seleme -radıyallahu anh- Âişe -radıyallahu anha-'ya Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-'in ikindiden sonra kıldığı iki rekat nafile namazı sordu. Âişe -radıyallahu anha- da şöyle buyurdu: ''İkindi namazından önce kılyordu, sonra bir işi sebebiyle kılamadı ya da unuttu. O iki rekatı ikindi namazından sonra kıldı. Daha sonra sürekli kıldı. Eğer bir namazı kılıyorsa onu sürekli kılardı.'' Yahya b. Eyyûb şöyle dedi: İsmail dedi ki bununla Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-'in bu iki rekâtı devamlı kıldığını kastetmiştir. (1/572) Müslim rivayet etmiştir. Hadis no: (835)