شروط الصلاة
از ابن شهاب روایت است که می گوید: عمر بن عبدالعزیز اندکی نماز عصر را به تاخیر انداخت. پس عروه به او گفت: جبریل نازل شد و نماز را برای رسول الله صلی الله علیه وسلم امامت داد. عمر گفت: متوجه باش چه می گویی ای عروه. وی گفت: از بشیر بن ابی مسعود شنیدم که می گفت: از ابومسعود شنیدم که می گفت: از رسول الله صلی الله علیه وسلم شنیدم که فرمود: «نَزَلَ جِبْرِيلُ فَأَمَّنِي فَصَلَّيْتُ مَعَهُ، ثُمَّ صَلَّيْتُ مَعَهُ، ثُمَّ صَلَّيْتُ مَعَهُ، ثُمَّ صَلَّيْتُ مَعَهُ، ثُمَّ صَلَّيْتُ مَعَهُ»: «جبيل نازل گرديد و مرا امامت داد و من با او نماز خواندم و بار ديگر با او نماز خواندم و بار ديگر با او نماز خواندم و بار ديگر با او نماز خواندم و بار ديگر با او نماز خواندم». رسول الله صلى الله عليه وسلم پنج نماز را با انگشتانش شمرد.  
عن ابن شِهاب أنَّ عُمر بن عبد العزيز أخَّرَ العصرَ شيئًا، فقال له عُروة: أمَا إنَّ جبريلَ قد نزل فصلَّى إمامَ رسول الله -صلى الله عليه وسلم-، فقال عمرُ: اعلمْ ما تقولُ يا عُروة قال: سمعتُ بَشِير بن أبي مسعود يقول: سمعتُ أبا مسعود يقول: سمعتُ رسول الله -صلى الله عليه وسلم- يقول: «نَزَل جبريلُ فأمَّني، فصلَّيتُ معه، ثم صَلَّيتُ معه، ثم صَلَّيتُ معه، ثم صَلَّيتُ معه، ثم صَلَّيتُ معه» يحسِبُ بأصابعِه خمسَ صَلَواتٍ.

شرح الحديث :


جبریل علیه السلام وحی را بر رسول الله صلی الله علیه وسلم نازل می کرد و در شکل ها و صورت های مختلف نزد رسول الله صلی الله علیه وسلم می آمد. در حدیث مذکور جبریل علیه السلام نزد رسول الله صلی الله علیه وسلم آمده و پنج وقت نماز را برای ایشان امامت می دهد تا اینگونه اوقات نماز را برای او تبیین نماید. و داستانی که حدیث مذکور در سیاق آن بیان شده از این قرار است که: عمر بن عبدالعزیز نماز عصر را با کمی تاخیر می خواند و عروة بن زبیر که این کار را ناپسند می داند، به او خبر می دهد که جبریل علیه السلام نزد رسول الله صلی الله علیه وسلم آمده و برای ایشان امامت داده است. اما عمر از این مساله متعجب می شود و به عروه دستور می دهد تا در آنچه می گوید بیندیشد و بررسی کند و اطمینان حاصل نماید و بی دلیل چیزی نگوید. بنابراین عروه به او خبر می دهد که از بشیر بن ابی مسعود و او از ابومسعود بدری و ابومسعود بدری از رسول الله صلی الله علیه وسلم شنیده که به ایشان خبر داده است: جبریل در هریک از اوقات نمازهای پنجگانه نزد ایشان آمده و نماز را برای ایشان امامت داده است. پس عروه که این حدیث را شنیده، از کیفیت، اوقات و ارکان نماز بخوبی با خبر است.  

ترجمة نص هذا الحديث متوفرة باللغات التالية