الموت وأحكامه
Husayn b. Vahvah -radıyallahu anh-’dan rivayet edildiğine göre Talha İbni’l–Berâ İbni’l–Âzib -radıyallahu anhuma- hastalanmıştı. Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- onu ziyarete geldi. (Çıkarken) şöyle buyurdu: «Talha’ya ölümün yaklaştığını görüyorum. Ölecek olursa bana haber verin. Cenazenin hazırlanması ve kefenlenmesi işinde elinizi çabuk tutun. Çünkü bir müslümanın cesedini, ailesinin yanında bekletmek uygun değildir.»  
عن حُصَيْنِ بن وَحْوَحٍ -رضي الله عنه-: أن طلحة بن البَراء -رضي الله عنه- مَرِضَ، فَأتَاهُ النبي -صلى الله عليه وسلم- يَعُودُهُ، فقال: «إني لا أَرَى طلحة إلا قد حَدَثَ فيه الموت، فآذِنُونِي به وَعَجِّلُوا به، فإنه لا ينبغي لجِيفَةِ مسلم أن تُحْبَس بين ظَهْرَانِيْ أهله».

شرح الحديث :


Talha İbni’l–Berâ İbni’l–Âzib -radıyallahu anhuma- hastalanmıştı. Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- onu ziyarete geldi. Sonra Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- onun üzerinde ölümün yaklaşmasının işaretlerini gördü. Ölecek olursa onun cenaze namazını kıldırmak için ona haber vermelerini emretti ve cenazenin hazırlanma ve kefenlenme işinde elinizi çabuk tutun, dedi. Çünkü bir müslümanın cesedini ailesi yanında bekletmek uygun değildir buyurdu. Çünkü Müslüman izzetli ve değer verilen bir insandır. Eğer ceset olup kokarsa insanlar onu hoş görmez ve tabiatları gereğince ondan nefret ederler ve bu şekilde basit görülür. İzzetli kalması için cenazenin hazırlanması işinde acele edilmesi gerekir.  

ترجمة نص هذا الحديث متوفرة باللغات التالية