أحكام النساء
Ukbe b. Amir –radıyallahu anh-’den rivayet edildiğine göre Rasûlullah –sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurdu: «Ashabım! (Yanında mahremi bulunmaksızın) kadınların yanına girmekten sakınınız.» buyurmuştur. Bunun üzerine Ensar'dan birisi: "Ey Allah'ın Rasûlü! Ya kocanın erkek kardeşi hakkında ne dersiniz?" diye sordu. Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-: «Kadının onunla yalnız kalması ölüm gibidir.» buyurdu. Müslim’de : Ebu Tahir b. Vehb’in şöyle dediğini aktarır: el-Leysi’yi şöyle derken işittim: el-Hamu/Kayın; kocanın kardeşi ve amcasının oğlu ve benzeri gibi diğer akrabalarını kapsar.
عن عقبة بن عامر -رضي الله عنه- مرفوعاً: «إياكم والدخولَ على النساء، فقال رجل من الأنصار: يا رسول الله، أرأيتَ الحَمُو؟ قال: الحَمُو الموتُ». ولمسلم: عن أبي الطاهر عن ابن وهب قال: سمعت الليث يقول: الحمو: أخو الزوج وما أشبهه من أقارب الزوج، ابن عم ونحوه.
شرح الحديث :
Nebi –sallallahu aleyhi ve sellem- mahrem olmayan yabancı kadınların yanına girmekten ve onlarla baş başa kalmaktan sakındırmıştır. Şüphesiz ki bir kişi bir kadınla baş başa kalıyorsa üçüncüsü şeytandır. Nefisler zayıftır, günahlara iten unsurlar kuvvetli olup, haramlarda vuku bulunulur. Şer ve sebeplerinden uzak olmak için kadınlarla baş başa kalmak yasaklanmıştır. Bir kişi: Ey Allah’ın Rasûlü! Kocanın yakını olan erkek kardeşinden bize haber ver dedi. Belki de hanımı evdeyken kocanın yakınının girmesine ihtiyaç olabilirdi. Buna ruhsat var mıdır? denildiğinde Allah Rasûlü –sallallahu aleyhi ve sellem-: Kayın ölümdür, dedi. Çünkü insanlar onun eve girmesinde gevşek davranıp, bunu inkar etmezler. Bundan dolayı mahremi olmayan kadınla baş başa kalabilir. Belki zina vuku bulur da kimsenin ruhu bile duymadan devam eder. Bu dinî olarak helak olmanın ve ebedi olarak mahvolmanın göstergesidir. Bu konuda ruhsat yoktur. Şayet kadınlarınızı kıskanan kimseler iseniz erkek kardeşlerinizin kadınlarınızla baş başa kalmalarından sakının.