الأيمان والنذور
Rıdvân bîatında -ağacın altında- biat eden sahâbîlerden Sâbit b. Dahhâk -radıyallahu anh-'dan rivayet edildiğine göre, Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur: "Kim İslâm'dan başka bir din adına bilerek yalan yere yemin ederse, o kişi dediği gibi (yalancının biri)dir. Kim, ne ile intihar ederse, kıyamet günü onunla azâb olunur. Sahip olmadığı bir şeyi adayanın adağı geçersizdir. Başka bir rivayette: Mü'mine lânet etmek, onu öldürmek gibidir." Bir diğer rivayette: "Kim malını artırmak için yalan yere iddiada bulunursa, Allah -azze ve celle- onun malını artırmaz ancak azaltır."
عن ثابِت بْن الضَّحَاكِ -رضي الله عنه- أنه بايع رسول الله -صلى الله عليه وسلم- تحت الشجرة، وأن رسول الله -صلى الله عليه وسلم- قال: «من حلف على يمين بملة غير الإسلام، كاذبا مُتَعَمِّدًا فهو كما قال، ومن قتل نفسه بشيء عُذِّبَ به يوم القيامة، وليس على رجل نَذْرٌ فيما لا يملك» وَفِي رِوَايَة: «ولَعْنُ المؤمنِ كَقَتْلِهِ». وفي رواية: «من ادَّعَى دَعْوَى كَاذِبَةً لِيَتَكَثَّرَ بها لم يَزِدْهُ اللهُ -عزَّ وجل- إلا قِلَّةً».
شرح الحديث :
Hudeybiye günü Rıdvân bîatında ağacın altında biat eden sahâbîlerden birisi olan Sâbit b. Dahhâk el-Ensarî, Nebî -sallallahu aleyhi ve sellem-'den şu manadaki hadisi rivayet etmiştir: "Kim İslâm'dan başka bir din adına yemin ederse, şayet böyle böyle ise o yahudidir, hristiyandır, mecusidir, kafirdir, Allah ve Rasulün'den beridir demesi gibi bilerek yalan yere yemin ederse, kendini kafir olan dinlerden birine nisbet eden kimse gibidir. Kim kendisini kılıç, bıçak, mermi gibi öldürücü aletlerle öldürürse, kıyamet günü onunla azâb olunur. Sahip olmadığı bir şeyi adayanın; falancanın kölesini adayan yada falancanın malından bir şeyi tasadduk etmeyi adayan kimse gibi adağı geçersizdir. Çünkü yerine gelmemiş ve ulaşmamıştır. Mü'mine lânet etmek, onu öldürmek gibidir. Çünkü lanet eden ve öldüren kimse Allah'ın haram kıldığı şeyi ihlal etmede, günaha girmede ve azabı hak etmede ortaktırlar. Kim kibirlenmek ve çoğaltmak için kendisinde olmayan mal, ilim, nesep, şeref, makam ve bunun dışındaki şeylerle küstahlık yapmak için yalan iddiada bulunursa, Allah Teâlâ onun zilletini ve hakirliğini arttırır. Çünkü o kendisinide olmayan şeylerle nefsini yüceltmek istemiştir. Yaptığı işin karşılığı maksadının cinsindendir.