آداب الرؤيا
از ابوقتاده رضی الله عنه روایت است که رسول الله صلی الله علیه وسلم فرمودند: «الرّؤيا الصَّالَحِةُ - وفي رواية: الرُّؤيَا الحَسَنَةُ - منَ اللّهِ، والْحُلْمُ مِنَ الشَّيْطَانِ، فَمَن رَأى شَيْئًا يَكرَهُهُ فَلْيَنْفُثْ عَن شِمَالِهِ ثَلاَثًا، وَلْيَتَعَوَّذْ مِنَ الشَّيْطانِ فَإنَّها لا تَضُرُّهُ»: «خواب خوب - و در روايتی رؤيای حسنه - از سوی الله است و خوابِ بد (خواب پريشان) از سوی شيطان. پس هرکس خوابي ديد که از آن خوشَش نمی آيد، سه بار به سمت چپ - به آرامی و بدون آبِ دهان- تُف کند و از شرّ شيطان به الله پناه ببرد، در اين صورت، آن خواب زيانی به او نمی رساند». و از جابر رضی الله عنه روایت است که رسول الله صلی الله علیه وسلم فرمودند: «إذَا رَأى أحَدُكُم الرُّؤيا يَكْرَهُها، فلْيَبْصُقْ عَن يَسَارِهِ ثَلاَثًا، وَلْيَسْتَعِذْ باللّهِ مِنَ الشَّيَطانِ ثَلاثًا، وَلْيَتَحَوَّلْ عَنْ جَنْبِهِ الّذِي كانَ عَلَيْهِ»: «هرگاه يکی از شما خوابی ديد که از آن خوشَش نمی آيد، سه بار به سمت چپش - بدون آب دهان - تُف کند و سه بار از شرّ شيطان به الله پناه ببرد و از پهلويی که بر آن خوابيده، به پهلوی ديگر بخوابد».
عن أبي قتادة -رضي الله عنه- قال: قال رسول الله -صلى الله عليه وسلم-: «الرُّؤْيَا الصَّالِحَةُ -وفي رواية: الرُّؤْيَا الحَسَنَةُ- من الله، والحُلُمُ من الشيطان، فمن رأى شيئًا يَكْرَهُهُ فَلْيَنْفُثْ عن شماله ثلاثا، وَلْيَتَعَوَّذْ من الشيطان؛ فإنها لا تضره». وعن جابر -رضي الله عنه- عن رسول الله -صلى الله عليه وسلم- قال: «إذا رأى أحدكم الرُّؤْيَا يَكْرَهُهَا، فَلْيَبْصُقْ عن يساره ثلاثا، ولْيَسْتَعِذْ بالله من الشيطان ثلاثا، ولْيَتَحَوَّلْ عن جَنْبِه الذي كان عليه».
شرح الحديث :
در این حدیث رسول الله صلی الله علیه وسلم خبر می دهد، رویایی که از تشویش و فساد شیطان سالم باشد، از جمله نعمت های الله متعال بر بندگانش و از بشارت هایی است که به مومنان داده می شود و غافلان را متوجه و بیدار نموده و معرضان را متذکر می شود. اما خواب های پریشان، درهم و آشفته، از تشویشات شیطان بوده و متوجه روح انسان و جهت ترساندن آن و جلب اموری است که باعث نگرانی و غم و اندوه آن شده و چه بسا سبب بیمار شدن آن می شود. چون شیطان دشمن انسان است و آنچه به انسان ضرر و زیان برساند و او را غمگین کند، دوست دارد. بنابراین چون کسی در خواب رویایی را ببیند که او را دردمند نموده و بترساند و غمگینش کند، باید از اسبابی کمک بگیرد که مکر و نیرنگ شیطان و وسوسه او را دفع نماید؛ و درمان آن چنانکه در حدیث آمده است: 1- سه بار تف کردن – بدون آب دهان - به سمت چپ می باشد. 2- جهت دفع شر شیطان سه بار اعوذ بالله من الشیطان الرجیم بگوید. 3- اگر بر پهلوی چپ خوابیده، به پهلوی راست بخوابد و اگر بر پهلوی راست خوابیده به پهلوی چپ بخوابد. چون به این اسباب عمل کند، به اذن الله چیزی به او ضرر نمی رساند.