آداب الدعوة إلى الله
Âişe -radıyallahu anha-'ya bir dilenci uğramış da o dilenciye bir (ekmek) parçacı) vermiş. (Daha sonra) yanına, üzerinde bir elbise ve iyilik alameti bulunan bir kimse daha uğramış. Bunun üzerine o adamı (layık olduğu bir yere) oturtmuş (ve kendisine bir takım yiyecekler ikram etmiş, adam da kendisine ikram edilen yiyecekleri) yemiş. (Daha sonra oradan uzaklaşıp gitmiş. Adam oradan ayrılınca) bu durum Âişe'ye sorulmuş (Âişe de) şu cevabı vermiştir: Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- bizlere: «İnsanları (layık oldukları) makamlarına oturtunuz.» diye emretti.
عن عائشة -رضي الله عنها- أنه مَرَّ بها سائل، فَأَعطَته كِسْرَة، ومَرَّ بها رجل عليه ثِيَابٌ وهَيئَة، فَأَقْعَدَته، فَأَكَل، فَقِيل لَهَا في ذلك؟ فقالت: قال رسول الله -صلى الله عليه وسلم-: «أَنزِلُوا النَّاسَ مَنَازِلَهم». وفي رواية «أَمَرَنا رسول الله -صلى الله عليه وسلم- أَنْ نُنْزِل النَّاس مَنَازِلَهُم».
شرح الحديث :
Bu hadiste Âişe -radıyallahu anha-'ya iki adam uğradığından bahsetmektedir. Birincisine bir ekmek parçası ve benzeri şey vermiştir. Ancak ikinci adamın hali daha iyidir. Ona ikram etmiş ve daha çok önem vermiştir. Âişe -radıyallahu anha-'ya niçin bu iki adama farklı muamele ettin? Birinci gelene bir parça ekmek verdin, ikincisini ise oturtup yemek ikram ettin? denildiğinde, Âişe -radıyallahu anhâ,- Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem- herkese din, ilim ve şerefteki makamlarına yaraşır şekilde muamele etmemizi emretti diye cevap vermiştir. Ancak bu hadis zayıftır. Hadiste gelen şeylere özen göstermekte bir mani yoktur. Çünkü adap ile ilgilidir.