الأيمان والنذور
İbn Ömer -radıyallahu anhumâ-'dan rivayet edildiğine göre, Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem- adağı yasakladı ve şöyle buyurdu: «Adak, bir hayır getirmez. Ancak cimri kişiden adağı sebebiyle bir mal çıkarılır.»
عن ابن عمر -رضي الله عنهما- عن النبي -صلى الله عليه وسلم- «أنه نهى عن النذر، وقال: إنّ النَّذْرَ لا يأتي بخير، وإنما يُسْتَخْرَجُ به من البخيل».
شرح الحديث :
Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem- adak adamayı yasaklamıştır. Yasaklamasının sebebi olarak adağın bir hayır getirmemesini zikretmiştir. Kişi kendi nefsini, zorunlu olmadığı bir şeyi yapmaya mecbur kılar. Onun, adadığı bu şeyi yerine getirememesi sebebi ile günaha girmesinden korkulur. Kişinin, Allah'a devamlı ibadette iltizam içerisinde olup istediği şeyin gerçekleşmesi ve hoşlanmadığı şeyin ortadan kalkması için Allah Teâlâ ile bir pazarlık yapması vardır. Belki de -bundan Allah'a sığınırız- Allah Teâlâ kendisine ibadet etmesi için ondan talebini kabul etti, zannedebilir. Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-, bu ve bunun gibi şeylerden selamette olmayı tercih ettiği ve şartsız ve karşılıksız olarak Allah'ın cömertliğini Allah'a yöneltmiştir. Adak adamanın hiçbir faydası yoktur. Ancak yapmayı ve eda etmeyi kendine mecbur kıldığından dolayı cimrinin malı kendisinden çıkmış olur. Adadığı şeyi zorla, kendisine ağır gelerek ve salih niyetten uzak ve Allah'ın katındakini O'nun cömertliğinden istemekten yoksun bir şekilde yapar.