كلامه صلى الله عليه وسلم
از عایشه رضی الله عنها روایت است که می گوید: سخنِ رسول الله صلى الله عليه وسلم سخنی آشکار و روشن بود چنانکه برای هر شنونده ای قابل فهم بود.  
عن عائشة -رضي الله عنها- قالت: كَانَ كَلاَمُ رَسُولِ الله -صلَّى الله عليه وسلَّم- كَلاَمًا فَصلاً يَفْهَمُهُ كُلُّ مَنْ يَسْمَعُهُ.

شرح الحديث :


حدیث عایشه رضی الله عنها می گوید: سخن رسول الله صلی الله علیه وسلم سخنی آشکار و روشن بود؛ به این معنا که حروف و کلمات آن جدا از هم بود و درهم نبود و برای هر شنونده ای بدون ابهام و ایراد بود؛ حتی به سبب تانی و درنگی که در سخن گفتن داشت، اگر کسی می خواست می توانست حروف و کلماتش را بشمارد؛ چون به رسول الله صلی الله علیه وسلم جوامع الکلم یا سخنان کوتاه و پر محتوا عنایت شده بود؛ سخنانی با الفاظی اندک و معانی جامع و شامل؛ شایسته و مناسب است که سخن گفتن انسان چنان درهم نباشد که شنونده متوجه نشود و یا بخشی از کلام بر او پنهان بماند. چون هدف از سخن گفتن تفهیم مخاطب می باشد و هرچه سخنی به این هدف نزدیک تر باشد، بهتر و مناسب تر است. همچنین باید این نکته را در نظر داشت که به کار بردن چنین اسلوب شیوا و روشنی در سخن گفتن و سه بار تکرار کردن آن برای کسی که متوجه نشده یا آن را درک نکرده است، پیروی از رسول الله صلی الله علیه وسلم می باشد؛ و در پیش گرفتن این اسلوب با این نگاه که پیروی از رسول الله صلی الله علیه وسلم می باشد باعث ثواب و پاداش بوده و با درک مطلب برادر مسلمان همراه است. و به همین ترتیب شایسته است، احساس و نیت پیروی از رسول الله صلی الله علیه وسلم در انجام تمام سنت های ایشان مد نظر باشد تا هم اتباع و پیروی صورت گیرد و هم ثواب و پاداش حاصل گردد.  

ترجمة نص هذا الحديث متوفرة باللغات التالية