ألفاظ الطلاق
از یزید بن رکانه رضی الله عنه روایت است که وی همسرش را سه بار (در یک مجلس) طلاق داد و پس از آن نزد رسول الله صلى الله عليه وسلم رفت که ایشان فرمود: «مَا أَرَدْتَ»: «نیتت چه بوده است». یزید بن رکانه می گوید: نیت یک طلاق داشته ام. رسول الله صلی الله علیه وسلم می فرماید: «آلله؟»: «تو را به الله سوگند چنین بوده است؟». یزید می گوید: به الله سوگند چنین بوده است. آنگاه رسول الله صلی الله علیه وسلم می فرماید: «هُوَ عَلَى مَا أَرَدْتَ»: «طلاقی که دادی بر حسب نیتت می باشد (و یکی محسوب می شود)».
عن يزيد بن ركانة -رضي الله عنه-: أنه طلق امرأته البَتَّةَ، فأتى رسول الله -صلى الله عليه وسلم- فقال: «ما أردت»، قال: واحدة، قال: «آلله؟»، قال: آلله، قال: «هو على ما أردت».
شرح الحديث :
علی بن يزيد بن ركانة خبر می دهد که پدرش ابورکانه همسرش را سه بار طلاق دارد و از این کار نادم و پشیمان و ناراحت شد؛ وقتی رسول الله صلی الله علیه وسلم در جریان قرار می گیرد از وی در مورد قصد و نیتش سوال می کند که یزید می گوید: قصد و نیت یک طلاق را داشته است. بنابراین رسول الله صلی الله علیه وسلم او را سوگند می دهد که واقعا قصد وی یک طلاق بوده است. و یزید پاسخ می دهد که قصد وی یک طلاق بوده است. بنابراین به او می فرماید: «همان قصد و نیتی که داشتی معتبر است» یعنی، اینکه لفظ طلاق را به این صورت بر زبان آوردی اما نیت یک طلاق را داشتی، بر حسب نیتت یک طلاق محسوب می شود.