قيام الليل
از خارِجَه بن حُذافَه رضی الله عنه روایت است که می گوید: رسول الله صلی الله علیه وسلم نزد ما آمد و فرمود: «إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَجَلَّ قَدْ أَمَدَّكُمْ بِصَلَاةٍ، وَهِيَ خَيْرٌ لَكُمْ مِنْ حُمْرِ النَّعَمِ، وَهِيَ الْوِتْرُ، فَجَعَلَهَا لَكُمْ فِيمَا بَيْنَ الْعِشَاءِ إِلَى طُلُوعِ الْفَجْرِ»: «الله عزوجل با نمازی عطا و بخشش فراوانی به شما عنایت داشته است و آن برای شما از شتران سرخ مو بهتر می باشد. این نماز، نماز وتر است؛ آن را برای شما در بین نماز عشاء تا طلوع فجر قرار داده است».
عن خَارِجَة بن حُذَافَة -رضي الله عنه- قال: خرج علينا رسول الله -صلى الله عليه وسلم-، فقال: «إنَّ الله -عزَّ وجل- قد أَمَدَّكُمْ بصلاة، وهي خَير لكُم مِن حُمْر النَّعَم، وهي الوِتْر، فَجَعَلَهَا لكُم فِيما بَيْنَ العِشَاء إلى طُلوع الفَجر».
شرح الحديث :
حدیث خارِجَة بن حُذافَه رضی الله عنه در بیان فضیلت نماز وتر است چنانکه رسول الله صلی الله علیه وسلم می فرماید: «إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَجَلَّ قَدْ أَمَدَّكُمْ» یعنی الله عزوجل طاعت و عبادتی را به اعمال تان افزوده است و فضل بزرگی در محافظت از آن قرار داده است؛ و این طاعت و عبادت نماز وتر می باشد. سپس رسول الله صلی الله علیه وسلم فضل آن را بیان می کند و آن را برای ما بهتر از شتران سرخ مو «حُمْر النَّعَم» معرفی می کند؛ «النَّعَم» بر شتر و گاو و گوسفند اطلاق می شود که در اینجا مراد از آن شتر است. یعنی نماز وتر برای شما بهتر از این است که به شتران سرخ مو دست پیدا کنید. و از این جهت به شتر و نه سایر اموال اشاره می کند، چون شتر سرخ رنگ از شریف ترین و نفیس ترین اموال نزد عرب ها بوده است؛ بنابراین برای آنها توضیح می دهد که نماز وتر برای آنها از دست یافتن به چنین اموالی بهتر است. بعد از این تشویق، به نماز مذکور اشاره می کند؛ و به کار بردن این اسلوب گفتاری، از باب کمال نصیحت و خیرخواهی ایشان است تا امتش را مشتاق این نماز و کوتاهی نکردن در آن نماید. و در ادامه بیان می کند که برای آنها محافظت بر نماز وتر از جمع کردن اموال نفیس و گرانبها بهتر است، فرقی نمی کند این اموال از جنس شتر باشند یا هر چیز دیگری. در ادامه وقت نماز وتر را توضیح می دهد و وقت آن را بعد از نماز عشاء ذکر می کند؛ چنانکه با خوانده شدن نماز عشاء وقت نماز وتر داخل می شود، هرچند نماز عشاء را با نماز مغرب جمع کرده و در وقت مغرب خوانده باشد (جمع تقدیم)؛ اما آخر وقت آن طلوع فجر است؛ وقتی فجر طلوع کند، وقت نماز وتر خارج می شود؛ و اگر در حین نماز وتر وقت آن خارج گردد، باید آن را کامل نموده و به پایان برساند.