صفة الصلاة
Enes -radıyallahu anh-'tan rivayet edildiğine göre, "Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-, Ebubekir ve Ömer -radıyallahu anhum- namazlarına ''Elhamdulillahi Rabbilâlemin ile başlarlardı.'' Müslim bu hadise ilave olarak "Onlar, namazda kıraatın ne önünde ve ne de sonunda (bismillâhirrahmânirrahîm) derlerdi. (Yani bunu demezlerdi) sözünü rivayet etmiştir. Ahmed'in, Nesâi'nin ve İbn Mâce'nin rivayetlerinde "Onlar, (Bismillâhirrahmânirrahîm)'i sesli olarak okumazlardı." şeklinde gelmiş, İbn Huzeyme'nin rivayetinde ise: "Onlar sessiz okurlardı.'' şekilde gelmiştir. Bu rivayeti illetli sayan kimseye Müslim'in rivayetindeki nefiy (olumsuzluk ifadesi) buna (yani besmelenin sessizce okunduğuna) hamledilir.  
عن أنس -رضي الله عنه-: أن النبي -صلى الله عليه وسلم- وأبا بكر وعمر كانوا يفتتحون الصلاة بـ﴿الحمد لله رب العالمين﴾. زاد مسلم: لا يذكرون: ﴿بسم الله الرحمن الرحيم﴾ في أول قراءة ولا في آخرها. وفي رواية لأحمد والنسائي وابن خزيمة: لا يجهرون بـ﴿بسم الله الرحمن الرحيم﴾. وفي أخرى لابن خزيمة: كانوا يُسرُّون.

شرح الحديث :


Hadis-i şerif Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem- ve O'nun iki arkadaşı (Ebu Bekir ve Ömer'in) -radıyallahu anhuma- namaz kılarken Fatiha Suresi'nden önce besmeleyi cehri olarak (açıktan ve sesli bir şekilde) okumadıklarını açıklamaktadır. Bu da besmelenin Fatiha Suresi'nden olmadığını pekiştirmektedir. Daimi Fetva Kurulu şöyle demiştir: Doğru olan besmelenin, ne Fatihâ'dan ve ne de diğer surelerden bir ayet olduğudur. (yani değildir) Bilakis besmele, Kur'an'dan bir ayettir. Neml Sûresi'nde Allah Teâlâ'nın şu ayetinde geçen bir ayettir. (Mektup Süleymandan'dır. Rahman ve Rahîm olan Allah'ın adıyla başlamaktadır.) Beraat/Tevbe Suresi hariç her surenin başında besmeleyi okumak müstehaptır. Sünnet olan, besmeleyi namazda Fatihâ'dan önce sessiz bir şekilde okumaktır.  

ترجمة نص هذا الحديث متوفرة باللغات التالية