أركان الصلاة
Ubâde b. Sâmit -radıyallahu anh-'tan rivayet olunmuştur ki: Biz Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-'in arkasında sabah namazını kılıyorduk. Kıraatta bulundu ve kıraat ona ağır geldi. Namazı bitince; «Herhalde siz imamınızın arkasında okuyorsunuz (kıraatta bulunuyorsunuz)» dedi. Biz de: "Evet Ey Allah’ın Rasûlü!" dedik. Dedi ki; «Fatiha hariç okumayın. Zira onu okumayanın namazı olmaz.»
عن عبادة بن الصامت -رضي الله عنه- قال: كُنَّا خَلْفَ رسول الله -صلى الله عليه وسلم- في صلاة الفجر فَقَرأ رسول الله -صلى الله عليه وسلم-، فَثَقُلَتْ عليه القراءة، فلمَّا فَرَغَ قال: «لعلَّكم تَقْرَءُون خلف إِمَامِكُم» قلنا: نعم هذا يا رسول الله، قال: «لا تفعلوا إلا بفاتحة الكتاب فإنه لا صلاة لِمَنْ لم يَقْرَأ بها».
شرح الحديث :
Ubâde b. Sâmit -radıyallahu anh'tan- rivayet edildiğine göre:dedi ki:Biz Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem'in- arkasında sabah namazını kılıyorduk. Kıraatta bulundu ve kıraat ona ağır/zor geldi. Namazı bitirince şöyle buyurdu:''Herhalde siz imamınızın arkasında kıraatta bulunuyor (okuyor) sunuz‘’.Sahabe -radıyallahu anhum-: biz evet Ey Allah’ın Rasûlü dedik. Sanki Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem'e- namazdaki kıraat ağır geldi.Sebebini bilmediği için onlara sordu. Başka bir rivayette şu sözü buna delalet etmektedir:''Bana ne oldu ki (namazda okurken) sanki Kur'an'la çekişiyorum? Ağırlığın sebebi sahabenin Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-'in kıraatiyle yetinmemelerinden meydana gelen eksiklik olabilir. Belki de tam olan kimse (imam) arkasındakilerin eksikliğinden etkilenebilir. Sünnet olan cemaatin kendisine işittirecek kadar içinden okumasıdır. Sahih olarak sabit olan delillere göre kıraatin sesli ve sessiz olduğu namazlarda tek başına kılan, imam olan ve imama uyan cemaatin üzerine Fatiha okumak vaciptir. Bu vücubiyet sadece Fatiha Suresi'ne özeldir. Sonra Peygamber -aleyhi's-salatu ve'sselam- Fatiha'yı okumaya gayret etmeleri için onları teşvik ederek şöyle demiştir: ''Fatiha hariç okumayın.''Yasağın açıktan okumayı yasakladığı ihtimali vardır. Fatiha'dan daha fazlasını okuma konusunda olma ihtimali de vardır.Bu da imam ve cemaatin birbirini rahatsız etmemesi içindir.