مسائل الجاهلية
از عايشه رضی الله عنها روایت است که می گويد: مردمانی از رسول الله صلى الله عليه وسلم درباره ی کاهنان پرسيدند؛ فرمود: «لَيْسُوا بِشَيءٍ»: «حق و راستی با خود ندارند». گفتند: ای رسول خدا، آنها گاهی اوقات چيزهايی به ما می گويند که درست از آب درمی آيد؟! رسول الله صلى الله عليه وسلم فرمود: «تِلْكَ الكَلِمَةُ مِنَ الحَقِّ يَخْطَفُهَا الجِنِّيُّ فَيَقُرُّهَا فِي أُذُنِ وَلِيِّهِ، فَيَخْلِطُونَ مَعَهَا مئَةَ كَذْبَةٍ»: «آن سخن جزو سخنان راست و درستی است که يک جن - از عالَم ملائکه - می ربايد و آن را در گوش دوست خود - يعنی کاهن - القا می کند و کاهنان صد دروغ بر آن می افزايند». در روايتی از بخاری آمده که عايشه رضی الله عنها از رسول الله صلى الله عليه وسلم شنيده که می فرماید: «إنَّ المَلائِكَةَ تَنْزِلُ فِي العَنَانِ - وَهُوَ السَّحَابُ - فَتَذْكُرُ الأَمْرَ قُضِيَ فِي السَّماءِ، فَيَسْتَرِقُ الشَّيْطَانُ السَّمْعَ، فَيَسْمَعُهُ، فَيُوحِيهِ إلَى الكُهَّانِ، فَيَكْذِبُونَ مَعَهَا مِئَةَ كَذْبَةٍ مِنْ عِنْدِ أَنْفُسِهِمْ»: «ملائکه در ابرها فرود می آيند و کارهايی را که در آسمان مقرّر شده است، با هم بازگو می کنند؛ شيطان مخفيانه گوش می دهد و آن را می شنود و سپس آن را به کاهنان القا می کند؛ آنها نيز صد دروغ از خود بر آن می افزايند».
عن عائشة -رضي الله عنها-، قالت: سَأَل رسول الله -صلى الله عليه وسلم- أُنَاسٌ عن الكُهَّان، فقال: «ليْسُوا بشيء» فقالوا: يا رسول الله إنهم يُحَدِّثُونَا أحْيَانَا بشيء، فيكون حَقَّا؟ فقال رسول الله -صلى الله عليه وسلم-: «تلك الكلمة من الحَقِّ يخْطفُها الجِنِّي فَيَقُرُّهَا في أُذُنِ وليِّه، فَيَخْلِطُونَ معها مائة كَذِبَة». وفي رواية للبخاري عن عائشة -رضي الله عنها-: أنها سمعت رسول الله -صلى الله عليه وسلم- يقول: «إن الملائكة تَنْزِل في العَنَانِ -وهو السَّحَاب- فَتَذْكُرُ الأمر قُضِيَ في السماء، فَيَسْتَرِقُ الشيطان السَّمْعَ، فيسمعه، فيُوحِيَه إلى الكُهَّان، فيكذبون معها مائة كَذْبَة من عند أَنْفُسِهم».
شرح الحديث :
عایشه رضی الله عنها خبر می دهد که عده ای از رسول الله صلى الله عليه وسلم در مورد کسانی سوال کردند که از امور غیب در آینده خبر می دهند؛ ایشان در پاسخ می فرماید: «توجهی به آنها نکنید و سخنان آنها را جدی نگیرید و برای تان مهم نباشد». در ادامه می گویند: گاهی سخنان شان مطابق واقعیت است؛ مثلا از وقوع امری غیبی در فلان ماه و فلان روز خبر می دهند که مطابق گفته ی آنها اتفاق می افتد؛ بنابراین رسول الله صلی الله علیه وسلم می فرماید: «جن آنچه از خبر آسمان می شنود می رباید و به دوستان غیبگو و کاهن خود اطلاع می دهد؛ و کاهن و غیبگو به آنچه از آسمان شنیده صد دروغ می افزاید». و معنای روایت بخاری این است که: ملائکه در آسمان قضا و قدر روزانه ی الهی مبنی بر حوادث و اتفاقاتی که برای اهل دنیا رخ می دهد، می شنوند، سپس در ابری فرود می آیند و در این موارد با هم گفتگو می کنند؛ در این میان شیطان اخبار را می رباید و به اطلاع دوستان غیبگو و کاهنش می رساند و در ادامه کاهن مذکور صد و بیش از صد دروغ به آنچه شنیده می افزاید.